Bacaul de sub ape

Visand la Romania, What I Hate

Mi-am dorit de mult sa merg acolo unde oamenii sunt in cea mai mare nevoie. Inca de la inundatiile din 2005. Am reusit sa ajung anul asta in com. Saucesti, jud. Bacau.   N-o sa povestesc prea multe. Tot ce pot sa spun e ca militarii din Mehedinti(pompieri, jandarmi, politisti de frontiera) care au format si insotit convoiul, precum si ceilalti ramasi acasa, cei care au incarcat camioanele, mi-au castigat respectul si admiratia pentru totdeauna.  Ei au fost implicati 100 % pentru oamenii loviti de ape. Pe ceilalti, pe  pompierii si oficialitatile din Bacau, ii dispretuiesc.

La fiecare scoala din fiecare sat din comuna, zeci si sute de oameni asteptau sa li se ofere ceea ce oameni toata tara le-au trimis in ajutor.

Cand a ajuns primul camion in curte, s-au napustit asa cum vazusem numai la televizor… De fapt, eram acolo si vedeam si nu-mi venea sa cred.

Un depozit de flori – locul unde se descarca si depozita imbracamintea si incaltamintea:

Fam Marin, Elena si Aurel, una din cele mai lovite de inundatii. In 2008, apa le-a luat casa din chirpici cu totul, au ramas doar cu ce aveau pe ei. Anul asta, din casa incompleta construita de stat, au mai avut timp sa urce in pod cate ceva si sa fuga.

Comuna Saucesti din Bacau e lovita de ape cu regularitate, o data la 2 ani. Stabilisem o intalnire pentru un interviu cu subprefectul de Bacau, sa ne explice de ce nu le construieste nimeni oamenilor alora un dig, de ce le fac casele pe locul celor vechi, cati oameni i-au murit, cat va dura pana cand viata isi va reveni in zona aceea.

Dar, la intoarcerea in oras, nu mi-a mai raspuns la telefon…

Photos by Alecs si Lolo.

3 gânduri despre &8222;Bacaul de sub ape&8221;

    1. Salut! Din Mehedinti au fost 3 camioane incarcate cu haine si alimente, cam 10 tone in total; ce au donat oamenii a fost dus acolo de pompieri, jandarmi si politisti de frontiera. Eu am insotit convoiul ca sa filmez toata treaba pentru tv.

  1. Wow.. 3 camioane, e de apreciat. Iar subprefectul presupun că a efectuat „manevra struțului”; oricum, am înțeles că la fosta inundație mare, 2008 cred, s-au construit câteva case pentru oameni, dar culmea, tot aproape de ape… „All I wanna say is that they don’t really care about…”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s