Arta icoanei pe sticla – Fabian Gavrilutiu

Friends, What I Love

Icoana pe sticla este o opera de arta de sine statatoare, insa se deosebeste de toate tipurile de creatie imagistica datorita efectului estetic spectaculos care se obtine prin pictarea pe verso-ul suportului – sticla. Acest tip de pictura inversa da icoanei caldura si o familiaritate specifica care apropie divinul de sufletul privitorului.

Gavrilutiu Fabian, actor prin meserie si artist prin vocatie isi inspira lucrarile din amintirea pioasa a copilariei si adolescentei petrecute cutreierand iarmaroacele din jurul Nasaudului, Clujului sau Sibiului cand a avut privilegiul sa intalneasca arta veritabila a iconarilor pe sticla Transilvaniei.

Preocuparea pentru spiritualitate pe care a dobandit-o in timpul studiilor de actorie si  pe care a cultivat-o de-a lungul intregii vietii l-a impins in mod natural sa continue, cu evlavie, bucurie si smerenie, arta icoanei pe sticla. Scopul principal al artistului este sa transmita privitorilor prin lucrarile sale acea liniste si frumusete naiva degajata de chipurile si scenele sfinte.

Pictorul Gavrilutiu Fabian foloseste cu maiestrie tehnica clasica de realizare a icoanelor, adica trasarea clara a contururilor cu tus, respectarea cromaticii modelelor din care se inspira si pictarea in straturi succesive a culorilor, folosind  ulei, tempera sau lac, adaptand  maniera traditionala de lucru la materialele zilelor noastre.

Artistul foloseste pentru realizarea aureolelor si fundalurilor spectaculoase foita de aur si incadreaza figurile cu ramuri de flori si figuri geometrice. Dupa numeroase cautari si incercari pictorul a reusit sa gaseasca echilibrul estetic ideal si modalitatea de exprimare artistica si religioasa potrivita pentru a conferi icoanelor sale maiestuozitatea, stralucirea si piosenia de alta data, inducand prin lucrarile sale contemporanilor  linistea, seninatatea si pacea specifica unei icoane.

Fabian Gavrilutiu a participat cu lucrari in expozitiile Craciunul si Anul Nou in creatia contemporana si Patimile si invierea Mantuitorului in creatia contemporana, organizate in fiecare an de Centrul National pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale.

Pictorul se mandreste cu faptul ca toate lucrarile sale, chiar daca abordeaza aceeasi tematica si model, sunt executate in totalitate manual si sunt icoane UNICAT.

Icoanele sale se gasesc in colectii particulare din tara, dar si din Italia, Franta, Germania si S.U.A., lucrarile sale fiind cautate de colectionari si credinciosi pentru autenticitate, distributia armonioasa a culorilor si filonul religios si estetic intens pe care il transmite stilul sau unic.

www.fabiangavrilutiu.wordpress.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s