Cum sa faci un ONG, mai exact o asociatie (2)

Cum sa faci un ONG

Revin ca am cu ce. Prima parte e aici.

Asadar, daca Ministerul Justitiei iti spune ca denumirea pe care o vrei e valabila, ai 3 luni ca  sa rezolvi totul, daca nu, trebuie sa-ti prelungesti termenul.

Actele de care ai nevoie pentru asociatie sunt:

1. Cerere (formular tip) pe care o primesti la Registratura atunci cand mergi cu toate actele si pe care e bine sa o completezi ultima data si in prezenta cuiva de acolo care sa te poata ajuta.

2. Act Constitutiv – 4 exemplare autentificate de notar sau atestate de avocat. Un model de act constitutiv aici. Dar se pot gasi multe altele. Just Google it.

3. Statut  – 4 exemplare autentificate de notar sau atestate de avocat. Un model de statut aici.

Referitor la Actul Constitutiv si Statut. Ele se pot completa foarte usor dupa modelele de pe net, doar ca e important ca inainte sa le autentificati la notar sau avocat, sa mergeti cu ele la judecatorul care se ocupa de asa ceva sa se uite peste ele si sa faceti eventualele modificari inainte. Altfel, se prea poate sa aruncati bani aiurea.

Cel mai sigur e sa le autentificati in cate 6 exemplare: unul ramane la notar, 4 trebuie sa lasati la dosar (dintre care doar unul se intoarce la voi), iar unul sa ramana la voi permanent.

Autentificarea la notar costa aproximativ 300 de lei.

4. Acte doveditoare ale sediului: contract de inchiriere, comodat, etc., acordul proprietarului imobilului.

Contractul de inchiriere sau comodatul( asa cum am facut noi) nu trebuie autentificat la notar, dar trebuie grija mare la redactare si la copiile actelor imobilului. Va va intoarce pentru orice nelamurire.

5. Acte doveditoare ale patrimoniului initial: cel putin un salariu minim pe economie. In cazul fundatiilor e mai complicat.

Adica 600 de lei. Contul la banca se poate deschide doar pe baza aprobarii denumirii de la Ministerul Justitiei, dar e un cont provizoriu. Dupa definitivarea actelor, va trebui sa duceti o copie dupa actul constitutiv, va trebui stampila ca totul sa fie in regula.

6. Dovada eliberata de Ministerul Justitiei privind disponibilitatea denumirii noii asociatii – valabila 3 luni de la data emiterii.

7. Taxa timbru – 19 lei

Moft. Motiv sa mai arzi niste bani.

8. Timbru judiciar – 0.3 lei

9. Copii CI membrii fondatori

10. Cazier fiscal pentru membrii fondatori

Cazierul fiscal costa 20 de lei/pers. si se elibereaza pe loc de la Ad. Finantelor Publice.

11. Obligatoriu numirea unui cenzor, cu prezentarea actelor de studii (contabil autorizat, expert contabil). In cazul in care membrii asociatiei sunt mai multi de 100, controlul financiar se exercita de o comisie de cenzori, din care cel putin unul este contabil autorizat sau expert contabil.

Trebuie copie dupa buletinul cenzorului ( adica al contabilului) si dupa atestatul/certificatul lui. Nu va fi de ajuns Diploma de Licenta. In cazul nostru, pentru ca dumnealui nu si-a gasit atestatul, ne-a dat o adeverinta de la C.E.C.C.A.R si a mai trebuit sa facem o copie dupa carnetul lui vizat la zi.

Pe mine toate lucrurile astea m-au costat mult timp, multa benzina, foarte multi nervi si o mica depresie. E un sistem care te face sa te sufoci si s-o iei razna.

Totul e sa incerci de la inceput sa faci rost de toate lucrurile astea si sa mergi la judecator sa intrebi pentru orice nelamurire. Chiar si daca nu ai o nelamurire, e bine sa mergi sa intrebi, ca sigur exista nelamuriri de care tu nu stii.

Cand ai toate lucrurile astea in regula, se depunde dosarul si astepti cateva zile in care poti sa respiri.

(La Tribunalul din Severin exista un singur om care se ocupa de asociatii si fundatii si anume d-na judecator Falcan Camelia. E o doamna foarte draguta si vrea sa te ajute si explica foarte bine si clar ce mai trebuie modificat/adaugat. Biroul dumneai e la etajul 1, camera 21-22. Dosarele se depun miercurea, intre 9 si 11.)

In cazul in care mai exista lucruri de care imi amintesc, le mai adaug.

Bafta!

Pentru intrebari suplimentare, use it:    lolosays@gmail.com.

🙂

2 gânduri despre &8222;Cum sa faci un ONG, mai exact o asociatie (2)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s